Kiddy fashion

Waarom is een bruidsjurk eigenlijk wit?

Geplaatst op

In veel samenlevingen wordt de kleur wit al lang geassocieerd met zuiverheid en deugdzaamheid, en dat is een van de redenen waarom sommige bruiden ervoor kiezen om wit te dragen, vooral in het Westen. Vaker wel dan niet hoor je echter beweren dat bruiden wit dragen omdat “het traditie is”. Maar, historisch gezien, was wit niet de enige kleur die in aanmerking kwam voor trouwjurken. In feite werden andere kleuren veel vaker gekozen dan wit. Eeuwenlang waren de bruidsjurken in de westerse samenlevingen van allerlei verschillende kleuren. Dit was vooral uit praktische overwegingen. Bruiden hadden de neiging een trouwjurk te kopen die ze opnieuw konden dragen, of ze droegen gewoon de beste jurk die ze al hadden. En wit leent zich niet voor praktisch gebruik: het is moeilijk schoon te houden en daarom niet ideaal voor veel situaties of om herhaaldelijk te dragen. Veel bruiden kozen ervoor om jurken van andere kleuren te dragen voor hun bruiloft – en ook daarna. Dus waarom dragen zoveel bruiden vandaag de dag wit? Dat is grotendeels te danken aan een trend die begon met het huwelijk van Koningin Victoria met Prins Albert in 1840.

Koninklijke huwelijken met witte jurk

In tegenstelling tot nu kregen koninklijke huwelijken in die jaren veel aandacht – zij het niet in zoveel verschillende media als we nu hebben – en waren dus trendsettend. De huwelijken van Koningin Victoria en Prins Albert waren geen uitzondering. Dus toen Victoria koos voor een witte japon (naar verluidt om te pronken met het fijne gedetailleerde Honiton kant dat werd geproduceerd door de Britse kantindustrie, die op dat moment in moeilijkheden verkeerde), werd haar modekeuze breed uitgemeten in kranten en tijdschriften en was zij al snel van invloed op zowel binnenlandse als internationale trouwtrends. Aanvankelijk omarmd door rijkere bruiden, verspreidde de trend van een witte bruidsjurk zich uiteindelijk over alle economische niveaus en werd in de 20e eeuw tot “traditie” verheven.

De bruidsjurk en de hedendaagse bruid

Hoewel in de geschiedenis de bruidsjurk het einde betekende van de identiteit van de vrouw als individu en de overgang naar een afhankelijke echtgenote, betekent hij nu vooral het einde van het vrijgezellenbestaan naar een nieuwe verbintenis en partnerschap. Maar voor veel bruiden is het ook een pronkstuk dat hen op hun gedenkwaardige dag het gevoel geeft heel speciaal te zijn. Of het nu gekocht, op maat gemaakt of doorgegeven is, het is de jurk die de schoonheid van de bruid vastlegt voor alle gasten om te zien als ze door het gangpad loopt. Ondanks dat ze niet langer zaken als sociale status, rijkdom of maagdelijkheid vertegenwoordigt, zijn traditionele witte japonnen nog steeds de populaire keuze voor moderne bruiden en blijven ze een belangrijk onderdeel van het maken van een bruiloft tot de belangrijke mijlpaal die het is. Bij https://www.trouwjurken.com/ helpen ze je graag verder een goede jurk uitzoeken. Kijk snel op de site. 

Gerelateerde berichten

4 leuke webshops voor duurzame kinderkleding

Vandaag de dag wilt iedereen zijn of haar steentje bijdragen aan een betere wereld. Dit zou je kunnen doen door het kopen van duurzame kinderkleding....

Lees meer

10 tips bij het ontwerpen van je eigen T-shirt

Ben je van plan je eigen kleding te bedrukken? Het uiteindelijke resultaat kan niet altijd overeen komen met het prachtige ontwerp dat je op papier...

Lees meer

Over ons

We nemen graag met je door wat je kan doen om je kids leuk aan te kleden.

Contactgegevens

Via info @ kiddyfashion.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden