Kiddy fashion

Hoe heet het plastic uiteinde van je veters?

Geplaatst op

“hoe heet het plastic uiteinde van je schoenveters?”. Een veelvoorkomende vraag bij pubquizzes én bij kleine kinderen. Iedereen kent ze, maar niet iedereen wat het nut ervan is, laat staan hoe ze heten. Zoals je aan de titel van dit artikel kon zien is het antwoord een nestel. Maar niet alleen nestel is juist; ook ‘malie’ en ‘veterstift’ zijn juiste en veelgebruikte woorden om dat ene kleine stukje aan te duiden. Gek genoeg is nestel in bepaalde delen van België de veelgebruikte benaming voor ‘schoenveter’. In deze blog gaan we wat dieper in op de achtergrond van de nestel en het nut ervan.

Wat is het nut van nestels?

Zoals bekend zit een nestel (of malie)  aan het uiteinde van veters. Dit vooral gebruikt bij, maar niet gelimiteerd tot schoenveters. Van oudsher dienen de nestels functies;. Ten eerste voorkom je dat de veters gaan rafelen door het gebruik. Dit rafelen heeft namelijk drie nadelen:

  • Het ziet er niet mooi uit
  • De veters worden minder sterk, waardoor ze kunnen knappen
  • In het geval van schoenen zijn ze lastiger door de openingen te krijgen

Om deze problemen te voorkomen werden er honderden jaren geleden dus al nestels van metaal, glas of steen om het uiteinde van de veters geplaatst door schoenmakers. De tweede reden voor het gebruik van deze onderdelen was vanuit een stilistisch oogpunt. In sommige gevallen werden er speciale vormen, materialen of figuren gemaakt om op te vallen.

Welke soort nestels zijn er tegenwoordig?

Vroeger werden de nestels van veel verschillende materialen gemaakt. Tegenwoordig is die verscheidenheid wat minder, al kan het tegenovergestelde gezegd worden voor de materialen en stijlen van de huidige veters. De moderne veters zijn van voornamelijk van drie materialen: plastic, koper en messing (een goudkleurig metaal). Plastic is het populairste materiaal en wordt veelal gemaakt in de fabrieken waar ze de schoenen en veters ook maken. Met een machine worden de plastic nestels verhit, zodat ze om de veters smelten en zich er aan hechten. Zo weet je zeker dat ze er niet vanaf kunnen glijden. De plastic nestels zijn uiteraard het goedkoopst en vallen niet zo op.

Koperen en messing nestels vallen daarentegen wel meer op en ze worden dan ook gebruikt om een wat duurdere uitstraling te creëren. Deze materialen worden vaak met lijm vastgeplakt of met een tang om de veters gevormd. Deze materialen gaan over het algemeen een stuk langer mee dan het plastic.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door wat je kan doen om je kids leuk aan te kleden.

Contactgegevens

Via info @ kiddyfashion.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden